2012. március 10.

Budapest Airport megtiltotta a repülőtéri dolgozók demonstrációját

Rossz a cég lelkiismerete?

A Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet közleménye – 2012. március 10.


A LESZ a repülőtér 2-es terminálja előtt található Malév Emlékpark bejáratához szervezett békés tüntetést március 11-én délelőttre. A demonstráció, amelyre szinte minden repülőtéri cégtől jelezték részvételi szándékukat munkavállalók, arra hívta volna fel a figyelmet, hogy a Malév csődje után előállt helyzet a légiközlekedés majd’ minden területén csoportos leépítésekhez, súlyos megszorításokhoz vezetett. A rendezvény a közös megoldás-keresésnek, a döntéshozók számára ajánlások megfogalmazásához is teret biztosított volna.

A területfoglaláshoz szükséges rendőrségi egyeztetésen azonban kiderült, hogy Hardy Mihály kommunikációs igazgató a Budapest Airport nevében megtagadta a hozzájárulást a cég tulajdonában lévő terület és járda használatához. A döntés csalódást keltő volt, több okból is. A hasonló – sőt, zajosabb – demonstrációk megszokottnak tekinthetőek Nyugat-Európa és az Egyesült Államok repülőterein még konkrét munkaügyi viták kapcsán is. Ráadásul a BA-nak semmi kifogása sem volt, amikor a terminálok előtti területen a Malévre emlékeztek szervezetten, mécsesekkel és virágokkal.

 A LESZ szerint a lépés a BA rossz a lelkiismeretéről és a 80-as éveket idéző beidegződéseiről árulkodik. Bár a békés rendezvény nem irányult egyik cég, vagy konkrét munkáltatói intézkedés ellen sem, a repülőtér kezelője vélhetően attól tartott, hogy spontán módon a dolgozók célkeresztjébe kerül. A BA-nál is több száz főt érintő leépítést próbálnak végrehajtani, illetve havonta több tízezer forintos jövedelemcsökkenésre számíthatnak a maradók. A Malév csődjében is szerepet játszott a BA üzleti taktikája, a repülőtéri illetékek és díjak állandó felsrófolásával igyekeztek ugyanis előteremteni a vállalt fejlesztési kötelezettségeik fedezetét, aminek a hitelkamatait, és annak árát is ki kell termelniük – kevés sikerrel.

A szakszervezet a közeljövőben megtartja a holnapra tervezett demonstrációt, mert mindennél fontosabb, hogy a közvélemény és a döntéshozók figyelmét ráirányítsák, családok ezrei kerültek tragikus helyzetbe az elhibázott vezetői döntések nyomán, amelyek árát most az emberekkel fizettetik meg. Nem csak a repülőtéren élők, de az egész ország érdeke, hogy valamilyen formában újrainduljon egy nemzeti légitársaság.

* * *
A LESZ 2008 tavaszán, két szakszervezet összeolvadásával alakult. A hazai légiközlekedési ágazat legnagyobb érdekképviseleti szerve, a MAPLÉSZ (Magyar Polgári Légiszállítási Szövetség) tagja. A jelenleg több mint 1200 tagot számláló szervezet több ferihegyi vállalatnál erős pozíciókkal bír. Távlati célja ágazati szintű, tehát országos kollektív szerződés kidolgozása és elfogadtatása.

További információ: Csorba Attila, a LESZ elnöke, 20/973-6290, www.lesz.org.hu

Nincsenek megjegyzések: